Arboretum

Bomenpark vol treurbomen

Een arboretum is een bomenverzameling ( arbor = boom). Het arboretum “De Hangende Tuinen” bestaat uit ongeveer 4.000 bomen, verdeeld over bijna 1000 soorten en varianten. Het is net als andere arboreta op traditionele wijze ingedeeld in werelddelen: Azië (Japan, China, Himalaya), Amerika en Europa.

Treurbomen vormen het centrale thema van de bomenverzameling. Treurbomen zijn een bijzondere variant. Ieder een kent de treurwilg, maar wist u dat er ook treurkastanjes en treurnaaldbomen zijn? In het arboretum zijn de ‘gewone’ varianten en de treurvarianten van diverse boomsoorten naast elkaar geplant. Hier wordt zichtbaar welke enorme variatie erbinnen een soort bestaat, maar ook de onderlinge verwantschap van uiteenlopende soorten.

Sommige soorten zoals de Japanse jeneverbes (Juniperus rigida) zijn al duizenden jaren bekend. Andere zijn aangetroffen in plantgoed en worden via enten vermeerderd.

In het arboretum zijn inmiddels ongeveer 500 verschillende treurvarianten te zien. Op de hele wereld zijn zo’n 1100 treurvarianten bekend. Het streven is zoveel mogelijk treursoorten te verzamelen. Het arboretum van Landgoed Tenaxx werkt daarbij samen met het befaamde Kew Gardens (Royal Botanic Gardens, Kew) en met experts uit Nederland, zoals Henk van Kempen uit Son en Breugel.

De collectie wordt nauwgezet gemonitord en systematisch met een GPS-systeem up-to-date gehouden.

Hier vindt u een artikel over het arboretum uit het tijdschrift ‘Tuin en Landschap’:

Een landgoed vol monsters(2)

Landgoed Tenaxx houdt een lijst bij met bekende treurvormen.
Deze kunt u via de volgende link raadplegen:

Er staan bijna 1100 verschillende soorten bomen in de Hangende Tuinen.
Een lijst hiervan kunt u via de volgende link inzien:

Zoveel te beleven…

Miniatuurpark